Covid 19

Πολιτική καταλύματος και λήψης μέτρων έναντι κορωνοϊού Covid 19

terpsis logo

Xρήση

για την αντιμετώπιση του COVID–19 και ή παρομοίων μολυσματικών ασθενειών

Το κατάλυμα Terpsis Estate σας καλοσωρίζει και σας εύχεται καλή διαμονή. Η υγιεινή  και η ασφάλεια τόσο των επισκεπτων όσο και των εργαζομένων αποτελεί βασικό στόχο του καταλύματος.

Αυτή η δέσμευση σε επισκέπτες  και εργαζομένους σήμερα είναι ακόμα πιο επιτακτική μας , καθώς αντιμετωπίζουμε νέες  προκλήσεις που έχει επιφέρει η πανδημία του COVID-19.

Έχουμε ετοιμάσει  ενα ολοκληρωμένο σχέδιο δράσης  και προσαρμόσει τις διαδικασίες λειτουργίας μας  για την αντιμετώπιση του  ιού  σύμφωνα με τις εντολές της Ελληνικής Κυβέρνησης , του Ε.Ο.Δ.Υ και του Π.Ο.Υ.

Είναι υποχρέωση και ευθύνη κάθε μέλους του προσωπικού να εφαρμόσουν όλους τους κανόνες υγιεινής και λειτουργίας  που περιέχονται παρακάτω , ώστε να ελαχιστοποιήσουν τον κίνδυνο μόλυνσης πραστατεύοντας τους επισκέπτες μας αλλά και τον εαυτό τους και τις οικογένειες τους .  Η αυστηρή τήρηση της παρακάτω πολιτικής και των εγκεκριμένων πρακτικών λειτουργίας θα μας επιτρέψει να λειτουργήσουμε με ασφάλεια προσφέροντας στους επισκέπτες μας μια ασφαλή διαμονή και τη δυνατότητα να ξεπεράσουμε τις όποιες δυσκολίες προκύψουν .

Η Διοίκηση του καταλύματος Τerpsis Estate

Επισκόπηση προγράμματος Υγιεινής και ασφάλειας

Α. COVID-19

Σύμφωνα με την επικρατούσα επιστημονική άποψη ο ιός , COVID-19 μεταδίδεται μεταξύ ανθρώπων διαμέσου  σταγονιδίων από τον βήχα ή το φτέρνισμα. Μια άλλη οδός μετάδοσης είναι η άμεση επαφή με έναν ασθενή ή η έμμεση μέσω ενός μολυσμένου αντικειμένου ή επιφάνειας και η ακόλουθη μεταφορά του ιού μέσω αγγίγματος στόματος , ματιών ή μύτης. Αν και οι περισσότεροι άνθρωποι που έχουν προσβληθεί από τον ιό εκδηλώνουν ήπια ή και καθόλου συμπτώματα σε ορισμένες περιπτώσεις εκδηλώνονται πιο σοβαρά συμπτώματα  και ηλικιωμένα άτομα ή άτομα με υποκείμενα νοσήματα χρειάζονται άμεση νοσηλεία.Μέτρα πρόληψης και  προστασίας ενάντια στη μετάδοση του  COVID-19, συμφώνα με τον ΕΟΔΥ και τον ΠΟΥ είναι :

 1. Κοινωνική απόσταση. Αναφέρεται στην αποφυγή του αγκαλιάσματος, ανταλλαγής φιλιού και χειραψίας με επισκέπτες καθώς και με άλλα άτομα του προσωπικού. Πρέπει να διατηρείται απόσταση 2 μετρων και να αποφεύγεται όποιος βήχει η φταρνίζεται.

 2. Προσωπική υγιεινή/ υγιεινή χεριών. Αφορά το συχνό και σχολαστικό πλύσιμο των χεριών με νερό και σαπούνι για τουλάχιστον 40-60sec καθώς και την τακτική χρήση αντισηπτικού χεριών με βάση την αλκοόλη. Η απολύμανση χεριών είναι απαραίτητη μετά από ανταλλαγή αντικειμένων με επισκέπτες ή άλλους εργαζομένους (π.χ. χρήματα , πιστωτικές κάρτες , έγγραφα κ.α.).Πρέπει να αποφεύγεται το άγγιγμα του στόματος, ματιών και μύτης.

 3. Αναπνευστικό πρωτόκολλο. Αναφέρεται στην κάλυψη του στόματος και της μύτης με τον αγκώνα ή με χαρτομάντηλο όταν κάποιος φταρνίζεται ή βήχει. Το χρησιμοποιημένο χαρτομάντιλο πρέπει άμεσα να πετιέται σε κάδο με καπάκι.

 4. Κοινόχρηστοι χώροι. Η καθαριότητα και η απολύμανση κοινόχρηστων χώρων πρέπει να είναι σχολαστική, ενδελεχής και συχνή. Ειδικά σε σημεία και επιφάνειες τα οποία αγγίζουν πολλοί επισκέπτες και εργαζόμενοι.

Β. Υγιεινή προσωπικού και επισκεπτών

H υγεία και η ασφάλεια των εργαζομένων και των επισκεπτών είναι η πρώτη προτεραιότητα μας. Για να τους προστατέψουμε και να προσφέρουμε στους επισκέπτες μας μια ασφαλή και αξιομνημόνευτη διαμονή τα παρακάτω μέτρα θα τεθούν σε εφαρμογή μέχρι τη λήξη της πανδημίας στο κατάλυμα μας.

 1. Κοινωνική απόσταση. Οι επισκέπτες θα ενημερώνονται να τηρούν απόσταση 2 μέτρων από κάθε ομάδα ατόμων που δεν ταξιδεύον μαζί τους, όταν κινούνται στους κοινοχρήστους χώρους. Επιδαπέδια σήμανση θα τους υπενθυμίζει τα παραπάνω. Οι εργαζόμενοι θα εκπαιδευθούν στη διατήρηση της απόστασης μεταξύ τους  και τους επισκέπτες καθώς και στην αποφυγή  αγγίγματος του προσώπου τους.

 2. Απολύμανση χεριών. Διανεμητές απολυμαντικού χεριών και χαρτομάντηλα θα είναι διαθέσιμα στα δωμάτια και στους κοινοχρήστους χώρους.

 3. Πινακίδες και ενημέρωση σε χώρους επισκεπτών. Θα τοποθετούν πινακίδες υπενθύμισης χρήσης και απόρριψης Μέσων Ατομικής Προστασίας, αναπνευστικού πρωτοκόλλου καθώς και κανόνες κοινωνικής απόστασης.

 4. Πινακίδες και ενημέρωση σε χώρους εργασίας προσωπικού. Θα τοποθετηθεί σήμανση σε όλους τους χώρους εργασίας για τη σωστή χρήση Μ.Α.Π (μέσων ατομικής προστασίας) όπως μάσκες και γάντια, το  αναπνευστικό πρωτόκολλο και το πλύσιμο χεριών. Επιπρόσθετα θα γίνεται υπενθύμιση της σωστής πρακτικής για φτάρνισμα ή βήχα και την αποφυγή αγγίγματος προσώπου.

 5. Θέματα υγείας προσωπικού και επισκεπτών. Είμαστε έτοιμοι να προσφέρουμε υποστήριξη στους επισκέπτες μας. Οι εργαζόμενοι  έχουν λάβει οδηγίες να παραμένουν σπίτι αν δεν αισθάνονται καλά και να ενημερώνουν τον προϊστάμενο τους αν παρατηρήσουν επισκέπτη ή πελάτη με βήχα, δυσκολία στην αναπνοή ή άλλα πιθανά συμπτώματα του  COVID-19. Υπάλληλοι ή επισκέπτες οι οποίοι δεν αισθάνονται καλά κατά τη διάρκεια της παραμονής τους στο κατάλυμα καλούνται να ενημερώσουν τους προϊστάμενους τους (υπάλληλοι )  ή την υποδοχή (επισκέπτες).

 6. Διαχείριση υπόπτου κρούσματοςΟι εργαζόμενοι έχουν λάβει σαφείς  οδηγίες πως να ενεργήσουν εάν κάποιος επισκέπτης παρουσιάσει συμπτώματα συμβατά με τη λοίμωξη. Άμεσα θα ενημερωθεί ο υπεύθυνος εφαρμογής του σχεδίου διαχείρισης κρούσματος και θα γίνει καταγραφή του περιστατικού στο βιβλίο συμβάντων. Στην συνέχεια θα εφαρμοστούν πλήρως τα  σχετικά πρωτόκολλα  και θα διασφαλιστεί η απομόνωση του επισκέπτη, έως ότου επιβεβαιωθεί ή όχι η ύπαρξη κρούσματος.

Γ. Υποχρεώσεις εργαζομένων

Οι εργαζόμενοι αποτελούν βασικό παράγοντα στην επιτυχία της προσπάθειας εξάλειψης της διασποράς της λοίμωξης. Είναι ευθύνη του κάθε ενός η τήρηση των οδηγιών και η εφαρμογή των μέτρων στα οποία και θα εκπαιδευθούν όλοι. Στόχος είναι η προστασία τόσο της δίκης τους υγείας όσο και όλων όσων με τους οποίους έρχονται σε επαφή.

 1. Προσωπική υγιεινήΗ σωστή ατομική υγιεινή και το συχνό πλύσιμο των χεριών με σαπούνι είναι απαραίτητα μέτρα για την αντιμετώπιση της διασποράς της λοίμωξης. Οι εργαζόμενοι πρέπει να πλένουν τα χέρια τους (για 20 δεύτερα) ή να χρησιμοποιούν αντισηπτικό κάθε ώρα. Το ίδιο θα επαναλαμβάνεται πάντα και ανεξαρτήτως ώρας μετά  τη χρήση WC, φτάρνισμα, άγγιγμα προσώπου, φύσημα μύτης, σκούπισμα , καθαριότητα χωρών, σφουγγάρισμα , πριν και μετά την βάρδια τους καθώς και μετά από κατανάλωση φαγητού και ποτού κ.ο.κ.

 2. Αναπνευστικό πρωτόκολλο. Κάλυψη του στόματος και της μύτης με χαρτομάντιλο η τον αγκώνα όταν φταρνίζονται η βήχουν.

 3. Μέσα Ατομικής ΠροστασίαςΌλοι οι εργαζόμενοι πρέπει να φέρουν μέσα ατομικής προστασίας σύμφωνα με τις οδηγίες του Ε.Ο.Δ.Υ.και ανάλογα με τη θέση εργασίας τους. Αυτά (μάσκες, γάντια, κ.α.) θα τους παραχωρηθούν από το κατάλυμα και θα διασφαλιστεί η ύπαρξη ικανοποιητικού αποθέματος. Οι εργαζόμενοι θα λάβουν ό,τι προβλέπει νομοθεσία με βάση το πρωτόκολλο λειτουργίας και θα εκπαιδευθούν στη σωστή χρήση τους καθώς και στη σωστή απόρριψη τους.

 4. Απολύμανση χώρων εργασίαςΟι εργαζόμενοι θα εφαρμόσουν πλήρως στο χώρο εργασίας τους καθώς και στα εργαλεία που χρησιμοποιούν σχολαστική καθαριότητα καθώς και απολύμανση όπως αυτή ορίζεται από τις υγειονομικές αρχές. Επιφάνειες εργασίας, και εξοπλισμός εργασίας είναι απαραίτητο να απολυμαίνονται σωστά και τακτικά ώστε να ελαχιστοποιηθεί ο κίνδυνος μετάδοσης της λοίμωξης μέσα από τραπέζια, πληκτρολόγια, τηλέφωνα, γραφεία, εργαλεία και  ποικίλο εξοπλισμό.

 5. COVID-19 Εκπαίδευση. Όλοι οι εργαζόμενοι θα εκπαιδευθούν στα υγειονομικά πρωτόκολλα αντιμετώπισης του COVID-19 .Η εκπαίδευση είναι απαραίτητη και  θα είναι συνεχής ώστε να διασφαλιστεί η ενημέρωση  των εργαζομένων σε νέες προσθήκες και αλλαγές στα υπάρχοντα πρωτόκολλα. Η συμμετοχή στην εκπαίδευση και η κατανόηση της θα τεκμηριώνεται μέσα από την υπογραφή υπευθύνων δηλώσεων των εργαζομένων.

Δ. Προϊόντα καθαρότητας, Απολύμανσης και Πρωτόκολλα

Το κατάλυμα χρησιμοποιοεί προϊόντα καθαρισμού τα οποία είναι εγκεκριμένα από τον ΕΟΦ και αποτελεσματικά στην καταπολέμηση  ιών, βακτηρίων και  μολυσματικών ασθενειών του αναπνευστικού. Διασφαλίζουμε την συνεχή τροφοδοσία τόσο σε υλικά καθαριότητας όσο και σε επάρκεια ΜΑΠ.

 1. Κοινόχρηστοι χώροι. Η συχνότητα της καθαριότητας και απολύμανσης θα αυξηθεί σε όλους του κοινοχρήστους χώρους. Θα δοθεί έμφαση στις επιφάνειες και χώρους υψηλού κίνδυνου μετάδοσης της λοίμωξης  με συχνή  χρήση όπως ο χώρος της άφιξης, τα πόμολα σε πόρτες, κάρτες κλειδιά και κλειδαριές, κουπαστές σε σκάλες, κ.α.

 2. Δωμάτια Πλήρης εφαρμογή των κρατικών πρωτοκόλλων καθαρότητας και απολύμανσης με ιδιαίτερη έμφαση σε σημεία και αντικείμενα υψηλού κίνδυνου, όπως τηλεχειριστήρια, χειρολαβές σε μπάνια, πόρτες και έπιπλα, βρύσες, τηλέφωνα, διακόπτες φωτισμού, χώροι αποσκευών κ.ο.κ. Σχολαστικός καθαρισμός δωμάτιων  και απολύμανση υφασμάτινων επιφανειών με ατμοκαθαριστή.

 3. Πλυντήρια και ΛινάΌλα τα λινά δωμάτιων θα αντικαθίστανται σύμφωνα με την επιθυμία του πελάτη. Θα πλένονται σε υψηλές θερμοκρασίες από εξωτερικό συνεργάτη και η μεταφορά τους θα γίνεται μέσα σε ειδικές σακούλες ώστε να περιοριστεί ο κίνδυνος μεταφοράς  μικροβίων.

 4. Κοινόχρηστος εξοπλισμόςΕργαλεία και εξοπλισμός που είναι κοινόχρηστα θα απολυμαίνονται πριν κάθε φορά που γίνεται χρήση από έναν νέο εργαζόμενο. Σε αυτά συμπεριλαμβάνονται τηλέφωνα, υπολογιστές, πληκτρολόγια, κάρτες κλειδιά και όποια άλλα αντικείμενα με τα οποία έρχονται σε απευθείας επαφή οι εργαζόμενοι.

 5. Πρωτόκολλο διαχείρισης δωμάτιου υπόπτου κρούσματος. Στην περίπτωση που υπάρχει υποψία για κρούσμα COVID-19, το δωμάτιο του επισκέπτη αφαιρείται από τη διαθεσιμότητα δωμάτιων και τίθεται σε καθεστώς καραντίνας. Δεν θα επανέλθει στην κυκλοφορία μέχρι να γίνει γνωστό το αποτέλεσμα των σχετικών  ιατρικών εξετάσεων. Εάν πρόκειται για περιστατικό που  το δείγμα είναι θετικό στον ιό, τότε στο δωμάτιο θα γίνει απολύμανση με εφαρμογή του σχετικού πρωτοκόλλου απολύμανσης όπως αυτό ορίζεται από τις αρμόδιες υπηρεσίες υγιεινής.

 6. Αερισμός χώρων. Θα δίνεται, έμφαση στον καλό φυσικό αερισμό του δωματίου.

Ε. Φυσική απόσταση

 1. Σε όλους τους χώρους του καταλύματος θα εφαρμοστεί το πρωτόκολλο τήρησης αποστάσεων σύμφωνα με τις οδηγίες του ΕΟΔΥ.

 2. Δημιουργία ουράς. Χώροι όπου το προσωπικό και πελάτες  στέκονται σε ουρές θα σημανθεί κατάλληλα  για την τήρηση της απόστασης των 2 μέτρων.